Bejelentkezés
A Kaindl laminált padló és furnér parketta Fogadóaljzat követelményei

A Kaindl laminált padló és furnér parketta lerakása a betonra.


Követelmények a parkettázás során: száraz, sima, tiszta felület. Az egyenetlenség nem lehet nagyobb 3mm-nél, amennyiben mégis több lenne, akkor aljzatkiegyenlítővel ki kell egyenlíteni vagy le kell csiszolni.
Mivel az aljzat nedvességtartalma az éghajlati változásokkal, az időjárással nagymértékben összefüggésben van, így a megadott száradási idő csak tájékoztatás jellegű. Minden esetben meg kell mérni mérőműszerrel az aljzat nedvességtartalmát. Az értékek megadására a legismertebb módszer a CM- módszer (Kálcium-Karbid módszer)

Cementesztrich esetén: minden cm-re 1 nap a száradási idő
Anhydritesztrich esetén: minden cm-re 2 nap a száradási idő
Megengedett maximális maradék nedvességtartalom az esztrichben:
Cementesztrich esetén: max. 1,8 CM-%
Anhydritesztrich esetén: max. 0,3 CM-%Parkettázás meglévő faburkolatra


Elengedhetetlen követelmények a parkettázás során: száraz, sima, tiszta felület. Az egyenetlenség nem lehet nagyobb 3mm-nél, amennyiben mégis több lenne, akkor ki kell egyenlíteni vagy le kell csiszolni.

Faszerkezeteket kellőképpen át kell szellőztetni ( 4 cm2 szellőző felület a padló minden négyzetméterére). Alapvetően fa alapokat (forgácslap, farostlap, természetes fa stb.) a rajta kialakított anyagrétegekkel nem szabad légmentesen lezárni, mert a lezárás alatt ideális klíma alakulhat ki mikroorganizmusok számára, ami a fa aljzatot tönkre teheti. Ezért kellő mértékű átszellőztetésről kell gondoskodni. A falcsatlakozásoknál átszellőzést biztosító szegélylécet kell beépíteni, és a padlóburkolaton keresztül szellőző átereszeket kell kialakítani a padlóburkolati konstrukcióban. Biztosítani kell, hogy a rendelkezésre álló légüreg tartósan száraz legyen a konstrukció alatt, úgy hogy a faszerkezet egyensúlyi fanedvessége semelyik évszakban sem legyen megzavarva, így a polietilén fóliáról, mint párazáróról lemondhatunk.

Aljzat egyenletessége


A fogadóaljzatnak egyenletesnek kell lennie. A kisebb egyenetlenségeket lehet az alátéttel (polifoam) korrigálni. Az aljzat egyenetlensége nem lehet több, mint 3mm/1m.

Meglévő padlóburkolat


Régi padlószőnyegek általában túl puhák, ezért nem alkalmasak laminált padló alá, minden esetben el kell távolítani. Fontos tényező: nem higiénikusak. Poratkák és szerves anyagok maradnak a szövetek között, amiket lehetetlen tökéletesen kitisztítani. Allergiás tüneteket válthatnak ki, és bepenészesedhetnek, ami az adott helyiségben egy idő után érezhetővé válik.

PVC-re vagy Linóleumra akkor lehet laminált padlót tenni, ha megfelelően van a fogadóaljzat leragasztva és nincs padlófűtés.

Vissza a főoldalra

Szolgáltatásaink | Elérhetőségeink | Virtuális padlóstúdió | Termékinformációk
Technikai előírások | Videók a parketta lerakásáról | Beltéri ajtótervező | Oldaltérkép